I mine tanker om frygt i indlægget Min Frygt var der særligt én tanke, der gav mig anledning til refleksion. Om min frygt for at ikke at være elsket. Og frygten for at dø, visne, sygne hen i mangel på kærlighed. De refleksioner vil jeg nu dele.

 

Advarsel til de sarte

Det kommer til at handle om mig. Det er mine personlige refleksioner. Jeg deler dem, fordi jeg håber, at du kan få glæde af dem. Hvis bare ét ord jeg skriver, giver dig inspiration til én lille ting eller blot et enkelt smil på læben, er min mission fuldført. Ellers er det bare spild af tid. For os begge.

 

Spørgsmålet er: Hvis jeg er bange for ikke at være elsket, hvis kærlighed er det, der holder mig i live? Kærlighed fra hvem?

 

Og hvad er “at elske” i denne sammenhæng? For mig er at ikke-elske ikke lig med at hade. At ikke-elske kan stadig godt indbefatte at andre synes at jeg er ok at være sammen med, synes jeg er sød eller sjov eller hvad nu, men at der er ikke en kærlighed bagved. Nogen, hvor relationen er af en sådan karakter at  begrebet ” elske” måske vil være et stort ord at bruge.

 

”At elske” er for mig og i denne definition virkelig, ægte kærlighed.

 

Mine Bekendte

Den første gruppe er Mine Bekendte. Folk jeg har mødt en enkelt eller få gange. Venner på fx Facebook, som ikke er tæt på mig personligt og folk fra min fortid med hvem der er mange år siden vi sås sidst. Mennesker som jeg har mødt – sikkert stadig møder hist og her, og har den fin kemi med, men som jeg ikke ser privat.

 

Er jeg bange for at de ikke elsker mig? Nej.

 

Mine Nære Venner og om at tage svære valg

Næste gruppe: Mine Nære Venner. Folk, der kender mig godt.  Nogen jeg ser tit og deler visse dele af mit liv med fordi jeg holder af dem.

 

Er jeg bange for at de ikke elsker mig? Ja – det er jeg faktisk.

 

Omvendt har jeg taget nogle ret store beslutninger i mit liv på det seneste.  Jeg er fx. blevet skilt for lidt over et år siden. Og i den proces var jeg bange for at miste venner.

 

Jeg har også valgt noget så kontroversielt at kaste mig ud i læse til sexolog og skrive en blog om sex og parforhold og give rigtig meget af mig selv. Det er faktisk også ret kontroversielt, dér hvor jeg kommer fra. I den proces har jeg været nødt til at spørge mig selv: Hvad ville der ske for mig, hvis folk fordømte mig for mine handlinger? Hvad vil der ske hvis mine nære venner holdt op med at elske mig fordi jeg valgte at læse til sexolog og fordi jeg valgte den karriere jeg har valgt?

 

Så jeg opdagede at jeg havde faktisk allerede taget stilling til Mine Nære Venner.

 

Hvad ville der ske, hvis Mine Nære Venner ikke elskede mig? Ville jeg dø? Nej.

 

Min Familie

Den tredje gruppe er Min Familie. Min Mor, mine børn og mine søskende.

 

Min mor er min mor. Hun vil altid elske mig. Det kan godt være at hun ikke altid bifalder mine handlinger eller valg. Eller er enig med mig. Men nøgternt set vil hun altid elske mig. Ligesom jeg vil også ALTID vil elske mine børn meget højt. Uanset at jeg ikke altid kommer til at bifalde deres handlinger eller deres valg i livet. Jeg vil altid, altid elske mine børn. Højest af alle.

 

Jeg må dog også sande, at jeg kan risikere at mine børn – uanset at jeg elsker dem højere end nogen andre eller noget andet – måske ikke altid vil føle at de er elsket.

 

Det er nemlig ikke unormalt for børn at tvivle på kærligheden. Mange af os har måske fra barnsben af følt at vi kun var elskede når vi opførte os på en bestemt måde. At vi kun var elskede når vi fik ros og smil, og ikke elskede når vi fik skæld-ud. Og har derfor tilpasset vores adfærd og selvopfattelse til at føle at vi var elskede kun når vi udviste en særlig adfærd.

 

At føle sig elsket. Det er måske dér kernen ligger?

 

At være eller ikke at være. Elsket.

Heureka! Det var det, der foregik inde i mig! Det sad inde i mig. Følelsen af at være eller ikke at være elsket.

 

Så kom jeg til at tænke på: hvornår føler jeg i dag at jeg er mest elsket? Hvornår føler jeg mig gladest? Hvornår føler jeg måske at jeg ikke behøver at blive bekræftet i at være elsket? Hvornår er det at være elsket af omverdenen ikke vigtigt? Hvornår tænker jeg ikke over hvad andre synes og higer efter deres anerkendelse?

 

Hurra. Jeg skal ikke dø!

Det, der gik op for mig var, at når jeg føler mig tro mod mig, når jeg føler mig autentisk, når jeg føler at jeg elsker mig og når jeg føler at mit selvværd er højt, bliver det mindre vigtigt for mig at få bekræftet andres kærlighed til mig.

 

For pointen er, at jeg føler mig jo elsket når jeg har det sådan. Jeg har følelsen af kærlighed i mig. Og jeg føler også en stor kærlighed udadtil – til Verden  – til Mine Bekendte, Mine Nære Venner og Min Familie når jeg har det sådan.

 

Det kan jo kun betyde én ting: at den vigtigste kærlighed er min egen. Når jeg føler at jeg elsker mig, når jeg føler at jeg drager omsorg for mig, når jeg er min egen bedste ven, og når jeg tror på mig, udstråler jeg kærlighed. Og er modtagelig for andres kærlighed. Og så føler jeg mig jo elsket.

 

Hurra! Nu behøver jeg ikke at være bange for at dø af mangel på kærlighed. For den er jo lige her hos mig. Der er kun én person jeg behøver at få kærlighed fra for at føle mig elsket. Og det er MIG.

 

Kan du genkende noget af det jeg har skrevet? Eller slet ikke? Er det volapyk?

 

Hvad er dine tanker og følelser om frygt og kærlighed?

 

Skriv en kommentar. Så bliver jeg helt vild glad!

 

Kærligst,

Christiane

 

Hvis du gerne vil læse mere om Christianes rejse i at finde lysten, så læs med her: LYST

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.