Hvor autentisk er du egentlig?

Autentisk. Eller?

Autencitet. Det er et stort ord for tiden. Er du autentisk? Vi skal være autentiske. Men hvad betyder det? Sådan i virkeligheden? Hvornår er vi autentiske? Hvordan bliver vi autentiske? Hvorfor skulle vi ikke være autentiske? Hvordan måler vi autencitet?

 

Vi taler meget om autencitet, men for at være helt ærlig, synes jeg at vi lever i en tid, hvor vi fremmer uautencitet.

 

Parterapeut i nordsjælland

I min verden betyder autencitet at være tro mod sig selv. Men hvad vil det sige? Når jeg mærker efter i min krop, kan jeg være tro mod mig. Det kræver at jeg giver mig selv ro, tillid og lukker af for hvad jeg tror andre forventer af mig. Jeg er tro mod mig når jeg lever mit liv i overensstemmelse med mine værdier. Ikke de værdier jeg tror høster flest likes, eller giver mig mest kærlighed og prestige, men mine ægte værdier. De værdier jeg vil være stolt af og stå ved når jeg en dag som gammel ser tilbage på mit liv. De værdier, jeg synes at vigtige i en rollemodel for mine børn.

 

At være autentisk for mig er også at stå ved hvad jeg frygter, mener og elsker. Ikke uden at jeg har lov til at skifte mening, men det jeg føler lige nu.

 

At være tro mod mig betyder at jeg må vælge at være min egen bedste ven. For jeg skal følges med mig i tykt og tyndt resten af mine dage. At være tro mod mig betyder at jeg skal elske mig. For at jeg kan give kærlighed til verden, må jeg fylde min egen kærlighedsbeholder. Være min egen kærlighed. Jeg bliver nødt til at omslutte, acceptere og kærligt give omsorg til både mine lyse sider og mine skygger. Ligesom som jeg gerne vil med de andre mennesker jeg elsker. Grine af mine dumheder og vide at uanset hvad jeg siger, vil mine børn gøre som jeg gør. Jeg bliver nødt til at tage ansvar for at min krop og mit sind er sundt, velnæret og tanket med den rette benzin for at jeg kan leve mit liv fremadrettet i den – for mig – rette retning. At være tro mod mig betyder at sige ja og sige nej. På de rette tidspunkter.

 

Det er du sikkert slet ikke uenig i. Ovenstående gælder sikkert mere eller mindre også for dig.

 

Klichéer

Paradokset ligger i, at vi alt for ofte går på kompromis med os selv for ikke at fremstå som dette og hint. Vi handler mere i frygt end kærlighed. Jeg  vil ikke være en taber. Jeg vil ikke være upopulær. Jeg vil ikke fremstå dum, ignorant eller ukærlig. Uselvstændig eller umoden. Og slet ikke uantentisk! Mine daglige handlinger kan nemt komme til at handle om at navigere uden om adfærd, der kunne tillægges disse egenskaber. Som jeg ikke vil være indehaver af. Som jeg frygter at blive dømt som.

 

Lets face it: de værdier vi forsøger at leve op er klicheér. Vi har alle været igennem en mølle af velmenende coaches, skribenter, erhvervspsykologer og meget mere, der opfordrer til at definere vores værdier.

 

Hvem vil ikke være kærlig, ærlig, nærværende, fri og autentisk? Hvis vi måtte vælge succes, rigdom, beundren og popularitet, ville det sikkert have været top scorere. Men det er ikke værdier, der er velsete ud fra et selvudviklings-synspunkt. Ikke desto mindre er de styrende for en del af vores adfærd. Eller rettere – det modsatte er: fattigdom, fiasko, ligegyldighed, ukontrolleret osv osv.

 

Faktum er, at vi ret tit i vores daglige handlinger også gør gør tusindvis af små ting, fordi der er noget vi ikke vil være. For ikke at blive dømt ude af vores ligesindede, blive set ned på eller være ligegyldig. Vi siger ja til arrangementer for ikke at være kedelige eller gå glip af noget. Vi siger nej til vores følelser for ikke at være svage. Vi lader os styre af vores indre kontrol for ikke at være for løssluppen, pinlig eller uaccepteret.

 

Tro mod dine værdier?

Hvis du er helt ærlig overfor dig selv, hvor mange gange om dagen er du ikke nærværende hvor du er, fordi du lige skal checke din arbejdsmail, din sms eller et socialt medie? Fordi du ikke vil gå glip af noget eller skal score point hos din chef eller venner?

 

Hvor mange gange har du arbejdet lidt længere i stedet for at nyde turen hjem og glæde dig til at se din familie, selvom din tid med dine børn er en af dine værdier?

 

Hvor mange gange om dagen lader du dig styre af “ikke”? Når du fx ikke viser dit raseri eller følelse af at blive trådt på for ikke at blive stemplet som ukontrolleret og hysterisk? Eller når du ikke slår dig løs og glemmer tid og sted i nærværet med din elskede?

 

Hvor mange gange om dagen undlader du at komme med kompliment eller tilkendegiver ægte kærlighed? Selvom du tænker at din kollega ser bragende godt ud eller du stadig elsker din mor? Eller til din kæreste når I ses efter en lang arbejdsdag?

 

Hvor mange gange om dagen lader du dig distrahere af tv eller telefon når du er sammen med dine børn? Kan du ærligt sige at du prioriterer de mennesker der er vigtigst for dig? Hver dag?

 

Hvor mange gange om dagen undgår du at sætte grænser?

 

Hvor mange gange om dagen gør du selv noget andet end det du forventer dine børn skal gøre? Det kunne jo være høflighed, du lige glemte, bordmanerer, respekt over for andre eller noget helt tredie…..(cykelhjelmen er en klassiker).

 

Hvilke andre værdier går du på kompromis med?

 

Er der mon mere samfundsmæssig belønning i prestige, popularitet og succes?

Hvad er det der gør, at vi har behov for at prædike hvor kærlige, nærværende og autentiske vi er, mens vi poster det på Facebook? Er det så mere rigtigt? Eller er det mon higen efter den skjulte belønning i prestige, succes og popularitet, der sniger sig frem?

 

Vi lever i en præstations tidsalder. Ikke kun på jobbet. Men også i jagten på Det Perfekte Liv. I en tid hvor dopaminrushet i de store sportspræstationer åbenbart overskygger den værdi, vi får ud af familielivet. Vi lever i en tid, hvor vi dyrker yoga og mindfulness som aldrig før. I håbet om mere indre ro og mindre stress. I en tid hvor der bliver mindre og mindre tid. Til noget som helst. Vi lever i en tid, hvor virksomheder og samfund aldrig før har postet så mange penge i stress håndtering, stress-forebyggelse og -behandling.

 

Alligevel er tallet for stressramte stigende.

 

Stress er et meget tydeligt symptom at vi ikke lever autentisk. Stress sker, når vi ikke lytter til vores krop. Når der er overload på systemet. Stress sker, når vi lader ydre forventninger styre os. Stress sker når vi ikke har tid til refleksion. Stress sker når vi sætter større forventninger til egen formåen end realistisk er. Stress sker når vi er for meget i hovedet og ikke giver plads til intimitet og nærhed. Stress sker når vi siger ja og nej til det forkerte.

 

Jeg kan ikke prale af at jeg lever 100% hver dag i overensstemmelse med mine værdier og er 100% autentisk. Langt fra. Men jeg kan prale af, at jeg er væsentlig mere autentisk og tro mod mig end jeg var for 5 år siden. Jeg er kun menneske. Jeg er også et mennekse med en intention. En intention om at leve et liv hvor jeg er min egen bedste ven, så jeg bedre kan øse kærlighed og omsorg over på andre. Uden at gå på kompromis.

 

Lever du stadig et autentisk liv?

 

Vil du have hjælp til at mindske stress og være mere tro mod dig?

 

PS: denne her lille video fortæller en fin historie om at leve livet med Jim Carrey.

 

Kærligst,

Christiane

Test dig selv

Derfor er din måde at kommunikere på altafgørende for dit parforhold

Knæk koden til mere nærvær og intimitet

Du bliver samtidig den heldige modtager af mit nyhedsbrev

Kommunikation i kærlighed og parforhold, Parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht

Navn:
E-mail:
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet bekræfter du at have læst og accepteret mine betingelser for udsendelse af nyhedsbrev. Du kan altid afmelde dig igen på linket i de nyhedsbreve der sendes ud. Læs mine cookie- og privatlivspolitik her.

Abonnér på podcasten Kærlighed med vilje

RSSApple PodcastsGoogle Podcastshttps://subscribebyemail.com/christiane.nu/feed/podcast/

1 Comment

  1. […] skyggen og skammen, gør os ufrie. Og styrer os dermed. Jo mere skam, vi dækker over, jo mindre autentiske er vi. Jo mere skam, vi fornægter, jo mere fastlåste konflikter vil vi komme ind […]

Efterlad en kommentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.