Find 5 Fejl

En oplevelse klogere

For nylig var jeg ude at gå en aftentur langs vandet. Det var en vidunderlig aften. Solen var tæt på at gå ned og der var en del par, der gik på stranden hånd i hånd. Alene og romantisk, med børn der badede eller med hunde.

 

Som det jo hænder var der en hund på afveje og ejeren kaldte den til sig. Da den ikke reagerede hurtigt nok kaldte hun igen, denne gang i et hårdere toneleje. Hunden nærmede sig stadigt langsommere sin ejer, som kiggede den dybt i øjnene og da den endeligt kom hen til hende skældte hun den ud.

 

Find fem fejl, fristes jeg til at sige.

 

Finder du fejl eller forstærkere hos din partner?

For den hændelse fik mig til at tænke på energien i parforhold og ja – i det hele taget i alle vores relationer. Børn, venner, kolleger, familie. Om hvor tit jeg oplever både mig selv og mine omgivelser fokusere på fejl i deres partner frem for de positive, forstærkende ting.

 

I moderne hundeopdragelse bruger man positiv forstærkning. Det går kort sagt ud på at man fokuserer på at rose de positive og ønskede handlinger mere end at straffe uønskede handlinger.

 

Det ejeren i ovennævnte tilfælde gjorde var faktisk at straffe hunden for en ønsket adfærd. Da hunden kom hen til hende, straffede hun den i stedet for at rose den. Hvad tror du hunden har lyst til næste gang hun kalder?

 

Min påstand er, at vi (mis)bruger de samme mekanismer i vores relationer til andre. Og det lider vores parforhold under.

 

Vi har meget travlt med at kritisere alt det negative. At finde de fem fejl. Den adfærd vi i forvejen forventer af den anden finder vi ingen grund til at rose, når det rent faktisk udføres. Man kan se på det på den måde at vi glemmer den positive forstærkning. Vi finder fejlene, ikke forstærkningen.

 

Ejeren af hunden forventede at den kom med det samme. Tror du at den havde fået ros for det? Næppe. Derfor var den knap så villig til at lystre prompte.

 

Hvor tit roser du din partner for alt det du er glad for i parforholdet? For alt det, han eller hun gør, som gør dig glad?

 

Hvor tit viser du din partner at du er glad for at han fx kysser dig eller holder dig i hånden?

 

Hvor tit værdsætter du alt det gode? Alt det, der gør at du elsker lige netop ham?

 

Hvor tit finder du fejlene?

 

Anderkend positivt alt det, som du tager for givet

Prøv at forestille dig hvordan du ville have det hvis din partner – på en helt almindelig tirsdag – sagde ”Jeg er faktisk virkelig glad for at du sørger for at børnene altid har det rette med i skole og til fritidsordninger”.  Eller ”Hvor er det dejligt at du altid ved hvad vi skal lave til middag.” Eller ”jeg er stolt af dig”. Eller ”Jeg glæder mig hver dag til at komme hjem fra arbejde til dig”. Hvordan vil det få dig til at føle? Ret fantastisk ikke?

 

“Jeg er da et positivt menneske”

Jeg fik en øjenåbner den anden dag, da jeg var på restaurant med en ven.

 

Pludselig siger han ”du skal ikke være så kritisk”. Jeg blev overrasket og flov. Jeg føler mig slet ikke kritisk. Jeg føler mig som et positivt menneske.

 

På denne restaurant havde jeg en forventning om, at alt var 100% i orden. Det var mit udgangspunkt. Det havde jeg bare lige glemt at sige.

 

Jeg havde lige glemt at sige: Hvor er det et fedt sted, du har valgt” ”Jeg har hørt så meget godt om det, så mine forventninger er høje”, ”Menukortet er helt vildt indbydende”, ”Maden er fantastisk”.

 

I stedet fik jeg kun kommenteret på at betjeningen måske ikke lige var i top.

 

Jeg havde glemt at formulere mine forventninger.

Jeg havde glemt at rose og nævne alle de positive ting. Det han hørte der kom ud af min mund var, at jeg ikke brød mig om stedet.

 

Hvor fedt tror han syntes at det var at gå at spise med mig? Jeg har heldigvis en formodning om at han fortsat synes at jeg er godt selskab, men vær vis på, at han ikke vælger den restaurant igen. Hvilket jeg personligt synes  er ærgerligt, for det var faktisk godt, selvom betjeningen  haltede. Hmmm. Jeg fik noget at tænke over.

 

Jeg fandt ud af at jeg tit har en forventning om, at tingene er 100%. Så kan det jo kun gå ned ad bakke…

 

Forventer du også at alting er 100%?

Jeg fandt ud af at det samme gjaldt mine børn. Som Fx ved middagsbordet hjemme er min ros til mine børn når de spiser ordentligt mildest talt ikke-eksisterende. Men jeg er hurtig til at rette på dem når albuen ryger op på bordet eller der tales med mad i munden. Hvad tror du, at der ville ske hvis jeg begyndte at sige “Hvor er det dejligt at I har husket de gode manerer i dag. Tak for det”?

 

Hvad er det der gør, at vi tager den ”gode adfærd” for givet? Hvad er det der gør at vi har mere travlt med at påpege alt det, partneren IKKE gør frem for det han rent faktisk gør? Hvor motiveret tror du at han er for at købe ind næste gang, hvis du kritiserer hans valg af varer fordi han kom til at købe de forkerte cornflakes? Kontra at du roser ham for at han huskede det rigtige vaskepulver og rugbrød?

 

For når parforholdet er gået i hårknude og han ikke giver dig det du ønsker, er det så nærliggende at kritisere. ”Du siger heller aldrig at jeg ser godt ud mere” (Hvordan reagerede du sidst han sagde det? Tog du imod komplimentet og blev glad eller afviste du det?)

 

Når han inviterer dig ud, har du så også travlt med at finde fem fejl og glemmer at fortælle om alle de ting du nyder ved oplevelsen? Måske er han helt holdt op med at invitere dig ud.

 

For han tror sikkert at han ikke gør det godt nok.

Og han vil gerne gøre dig glad. Fra hans synspunkt er det bare blevet så forbandet svært, fordi det han hører er kritik og ikke ros.

 

Du har muligvis på samme måde.

 

Hvad tror du at der ville ske, hvis du og din partner aftalte at I hver dag skulle nævne 5 ting, som gør jer glade og taknemmelige i parforholdet? Også de ting, I i forvejen forventer af hinanden? Vi kunne kalde det Find 5 Forstærkere.

 

Hvor meget mere værdsat ville du føle dig når han udtrykker sin glæde i dig og taknemmelighed over det I har sammen?

 

Når vi mærker hinandens taknemmelighed og glæde ved at være sammen er det også meget nemmere at give den anden hvad hun eller han ønsker.

 

Og det forstærker jeres forhold.

 

Hvilket Find 5 Fejl ikke gør. Tværtimod – det fremmedgør.

 

Hvilke erfaringer har du med at udtrykke det positive og det negative?

Del gerne til glæde for andre.

 

Tak.

 

Har du også udfordringer med forventningerne? Læs mere om kontakt og priser for sessioner, der kan booste dit parforhold.

 

Hav en lystfuld dag!

 

Kærlig hilsen

Christiane Meulengracht

 

 

 

Test dig selv

Derfor er din måde at kommunikere på altafgørende for dit parforhold

Knæk koden til mere nærvær og intimitet

Du bliver samtidig den heldige modtager af mit nyhedsbrev

Kommunikation i kærlighed og parforhold, Parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht

Navn:
E-mail:
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet bekræfter du at have læst og accepteret mine betingelser for udsendelse af nyhedsbrev. Du kan altid afmelde dig igen på linket i de nyhedsbreve der sendes ud. Læs mine cookie- og privatlivspolitik her.

Abonnér på podcasten Kærlighed med vilje

RSSApple PodcastsGoogle Podcastshttps://subscribebyemail.com/christiane.nu/feed/podcast/

Efterlad en kommentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.