Passer du på dig selv? – om selvkærlighed og selvforkælelse

Selvkærlighed – og to skønne øvelser

Det er ikke usædvanligt, at vi taler om at vi “passer på os selv”. Det er i min ydmyge optik en virkelig god ide.

 

Desværre oplever jeg også, at det at passe på sig selv bliver misforstået – og brugt uhensigtsmæssigt set ud fra et kærlighedssynspunkt. Som mere bliver en selvbeskyttelse ud fra mistillid end en kilde til fornyet energi.

 

Nogle gange bliver “selvkærlighed” fortolket som at gøre noget dejligt for sig selv. Fx manicure, spa, ego-ferie mv. Helt fint. Vid bare, at det nærmere er selvforkælelse. Det under jeg dig på det højeste. Ofte bærer selvforkælelse præg af, at vi prioriterer tid og energi (og penge) på os selv og dermed ikke andre.

 

Derfor kan det nogle gange blive opfattet negativt. Som egoistisk – på den ufede måde. Som om ressourcerne er begrænsede. At når du får noget, går det fra andre. At når du selvforkæler dig selv, kan du ikke give noget til andre. Enten-eller. Jeg er helt uenig. Hvad enten vi taler om selvforkælelse eller selvkærlighed, tror jeg på både-og.

 

Jeg tror på, at når vi fylder kærlighed og god energi på os selv, får vi overskud til at dele ud af.

 

Elsk dig selv

 

Selvkærlighed kræver ikke særlige omstændigheder eller omgivelser.

Sund selvkærlighed er når vi:

 • Lytter til os selv
 • Respekterer os selv
 • Mærker, rummer og anerkender vores følelser
 • Giver udtryk for vores følelser på en ærlig og assertiv måde
 • Mærker vores egne grænser og giver udtryk for dem på en ikke-aggressiv facon
 • Er i stand til at elske alle dele af os selv og vores krop. Det tager kun ganske få øjeblikke at fylde dig selv med kærlighed.
 • Tilgiver os selv – og andre
 • Tager ansvar for vores eget liv. Kærligheden, følelser og handlinger.
 • Er åbne og nysgerrige
 • Lever for at nyde – og grine
 • Er tilstede. Nu.
 • Skaber overskud til os selv
 • Giver slip på situationer, mennesker og omstændigheder som ikke gavner os
 • Lever i kærlighed og ikke frygt.

 

Ægte frihed er, når andres meninger ikke styrer dit liv

 

Overgivelse - giv slip. christiane.nu

 

Er du en lille smule på vagt hver dag for ikke at blive såret?

Ofte hører jeg mennesker sige “jeg passer på mig selv” – men i virkeligheden er det de gør, at sætte en mur op omkring deres hjerte og lever kun halvt. De er ikke villige til at give sig hen til nuet og den kærlighed, som de selv indeholder.

 

De er altid lidt på vagt over for om verden vil dem ondt.

 

Dér har jeg også været. Et sted hvor kontrol blev vigtigt, og det jeg gjorde og sagde, handlede mere om hvad andre ville synes om mig, sige om mig eller rose mig for end den ægte mig. Hvor jeg til stadighed dømte mig selv og kritiserede mig selv for ikke at være god nok.

 

Når jeg taler om det, jeg kalder usund selvbeskyttelse handler det tit om, at vi handler i frygt frem for i kærlighed og tillid. Det er fx. når vi vælger at lukke ned for at være nysgerrige over for andre fordi vi er bange for at blive sårede. Det er når vi ikke er ærlige fordi vi er bange for at den anden ikke kan lide os eller dømmer os. Tit har vi mange andre undskyldninger og bortforklaringer.

 

Det er fx. når vi i konflikter bliver passivt-aggressive (dvs. når vi tyr til sarkasme, spydigheder, sive-had eller øjne frem for at være direkte) – og tror at det vil beskytte os. 

 

Følelser

Det er når vi ikke anerkender sorg, vrede, jalousi eller frygt, men forsøger at flygte fra vores følelser. Dine følelser er din guide her i livet. Noget af det mest selvkærlige du kan gøre er, at mærke hvad du føler. Bare rum det. Men lad være med at skubbe dem væk.

 

Følelser er din ven. Og du kan sagtens give udtryk for dine følelser på en assertiv og konstruktiv måde.

 

Jeg ved godt, at følelser kan være lidt i vejen. Men hver gang du fornægter en følelse – uanset om det er sorg, skuffelse eller vrede du undertrykker, det er lyst og begær, du undertrykker eller glæde og latter – fortæller du indirekte dig selv at du er forkert.

 

Hvis vi har levet i forhold, hvor der generelt var mistillid, vold, nedsættende sprogbrug og mange forsømmelser, vil det være normalt at leve i frygt. Altid på vagt. I en eller anden grad. Det er ikke alene ultra-stressende, det er nedbrydende.

Så kan det være svært at se at vi skal leve i kærlighed og overgive os. Hvis du er i sådan en situation, vil jeg gerne hjælpe dig væk derfra, så du kan leve et liv i kærlighed. Væk derfra kan både være at ændre den måde du er i de relationer, og det kan være at forlade relationen.

 

At leve i selvkærlighed

For at leve et liv med selvkærlighed, må vi være ærlig over for os selv.

 

Vi må både tage fat i det, der ikke fungerer og det vi ikke kan lide ved os selv.

 

For at ændre noget ved os selv, er vi nødt til at se på det, som vi ikke kan lide eller ikke fungerer. 

 

At anerkende dig selv for alt det dejlige du er og kan – også det, som du måske synes er uperfekt.

Blot et øjeblik.

Send lys og kærlighed til de dele af dig selv, som du ikke bryder dig om. Ja – måske er det dine “grimme sider”. Dine løgne, bedrag, mørke hemmeligheder. Dine deller eller usunde vaner, som du prøver at bortforklare. Det kan lyde pudsigt – for de fleste af os har brugt det meste af vores liv på at fornægte alt det vi hader ved os selv. Hvorfor skal vi så pludselig elske de sider?

 

Det skal du, for så længe der er sider af dig selv du ikke vil være ved – så længe du undertrykker og fornægter dele af dig selv – eller skammer dig over noget ved dig sig selv, lever du ikke i selvkærlighed. Men i selvfordømmelse.

 

Det er nok nu. Du er smuk og dejlig som du er. Brug hellere livet i at leve i kærlighed, med stor kærlighed og glæde. 

 

Øvelse 1 i selvkærlighed: Sådan gør du

Luk øjnene. Send hver en del af alt det, du ikke bryder dig om, lys og kærlighed.

Det er måske svært i starten. Det er ok. Elsk dig selv for at det er svært. Sig til dig selv: “Jeg elsker den del af mig, der synes at det er svært”.

Det meste er svært i starten. Du kunne ikke gå, da du blev født, men du øvede dig og så blev det en integreret del af dig.

Se også på alt det, i dit liv, som ikke fungerer. Skriv en liste. Vær ærlig.

Tilgiv dig selv for det. Send alt det shit, du ikke gider skal være en del af dit liv, men som nu engang er det, kærlighed og lys.

Alt det, som du ved du har gjort, som var uhensigtsmæssigt. Alt det som er. Send det kærlighed.

Også alle de andre i dit liv. Du kan ikke ændre dem, men når du møder dem i kærlighed, bliver dit liv lykkeligere.

Prøv hver dag i en uge: Hver gang du dømmer dig selv eller kritiserer dig selv, så send både den del af dig, som du kritiserer, kærlighed og den del af dig som kritiserer, kærlighed. Det blev vist en snørklet sætning.

Lad mig forklare. Jeg har altid har komplekser over min mave. Så kan jeg sende min mave kærlighed og den del af mig som hader min mave. Eller når jeg har opført mig virkelig dumt. Så sender jeg kærlighed til den “dumme” del af mig og den del af mig, der slår mig selv i hovedet. For det er altsammen mig. Vidunderlige mig.

Hvis jeg føler at noget af mig skal ændres, kan jeg gøre det nu. Hurra for det!

 

 

Øvelse 2 i selvkærlighed: Sådan gør du

Prøv et øjeblik at forestille dig at tid, penge, fysisk formåen etc ikke var et problem. At du vågner op i morgen til et helt nyt liv. At mirakler kan ske.

Hvordan ville du leve dit liv?

Hvem ville turde elske?

Hvordan ville du turde give udtryk for det?

Hvordan ville du fejre livet?

Hvilke sider af dig selv kunne være i spil?

Hvad ville du være i stand til, som du ikke er i dag?

Hvilke følelser, ville det give dig adgang til?

Måske er der ét lille bitte skridt du kan tage for give dit liv dét du drømmer om? 

 

 

Ha’ en helt vidunderlig selvkærlig dag!

 

Vil du have hjælp til selv-kærlighed? 

 

online kursus i kærlighed, kommunikation og nærvær

Lyt når du vil hvor du vil

Mini e-kursus til dig. 

Få klar kommunikation, nærvær og lyst igen.

Lyt når du vil, hvor du vil

 

Test dig selv

Derfor er din måde at kommunikere på altafgørende for dit parforhold

Knæk koden til mere nærvær og intimitet

Du bliver samtidig den heldige modtager af mit nyhedsbrev

Kommunikation i kærlighed og parforhold, Parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht

Navn:
E-mail:
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet bekræfter du at have læst og accepteret mine betingelser for udsendelse af nyhedsbrev. Du kan altid afmelde dig igen på linket i de nyhedsbreve der sendes ud. Læs mine cookie- og privatlivspolitik her.

Abonnér på podcasten Kærlighed med vilje

RSSApple PodcastsGoogle Podcastshttps://subscribebyemail.com/christiane.nu/feed/podcast/

Efterlad en kommentar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.